Грим и козметични продукти

Грим

Грим или козметика са субстанции, използвани за разкрасяване на жените и по-малко популярно при мъжете.
Най-използваните козметични продукти са червило, спирала, фон дьо тен, сенки, пудра, руж, гланц, кремове и други. Използват се дори за всекидневна употреба, най-често за подсилване на красотата на лицето, миглите и устните.
Грим, козметични продукти
Производството на козметиката се доминира от козметични фирми. Топ производителите в бранша са: Avon, Oriflame, Revlon, CoverGirl, Maybelline, L'Oreal, Victoria's Secret, Impala Cosmetics, Lancome, Rimmel, Mary Kay, Lumene, Yves Saint Laurent, Manhattan Cosmetics, Lancaster, Artdeco, Chanel, Gucci, Vichy, Gloss.

Хората занимаващи се с "изкуството да разкрасяват" се наричат професионални гримьори.

Интересно доказателство относно появата и използването на разкрасяването на хората са археологическите находки в Древен Египет. Пример за това са Нафертити и маската на Тутанкамон.

В днешно време в повечето от произвежданите козметични продукти се използват наноматериали и минерали.

През последните години минералния грим става много популярен в козметичната индустрия, защото не съдържа никакви изкуствени оцветители, химически добавки, консерванти и мазнини. Продуктите са изработени само от естествени вещества като бял цинков окис, титанов диоксид, талк и други стрити на прах минерали, които смесени с други неорганични пигменти, придават плътен, красив, качествен и дълготраен цвят на грима.
Препоръчва се за жени с чувствителна кожа, без риск от възпаления или алергични реакции. Запазва равнището на хидратация на кожата и предпазва лицето от вредните фактори.